01 August 2015

neden armağan ekonomisi?

biz kara kabare ekibi olarak, sözümüzü yalnızca sahne üzerinde söyleyip, sonra üretim/tüketim açısından aynı kalıpları tekrarlamanın vicdanımızı rahatsız ettiğini bulduk. inandığımız, hayalini kurduğumuz dünyayı ve ilişki biçimlerini gerçekleştirmek için, ne zaman geleceği belli olmayan bir toplumsal dönüşümü beklemek istemedik. 

bir yandan emeğimizin de değerli olduğunu, kendi ihtiyaçlarımızı da görmezden gelmememiz gerektiğini hissediyorduk. işte bu çerçeve içinde, bolo bolo, armağan çemberi, kutsal ekonomi, anadolu kültürü gibi kavramlardan aldığımız ilhamla, kalplerimize bir soru sormaya karar verdik:

"gerçekte" neye ihtiyacımız var?


paraya hepimizin ihtiyacı var. ama "gerçekte" paranın alacağı şeye ihtiyacımız var.

oyunumuzu seyirciyle biletiks gibi araya giren üçüncü taraflar aracılığıyla değil de, ekip olarak kalplerimize dönüp bulduğumuz kendi "gerçek ihtiyaçlarımızdan" oluşan bu liste yoluyla paylaşmaya karar verdik. her oyun için güncellenecek olan bu listeyi blogumuzun ana sayfasında veya feysbuk sayfamızda bulabilir, her salı oynanacak 'kamamber'i izlemek için ne vermek istediğinizi işaretleyebilirsiniz. böylece 200 gram hurma, 1 saat şan dersi, bir adet altı çizilerek okunmuş bir sosyoloji kitabı, bir atkı veya 30 dakika oyun eleştirisi vererek, bir tiyatro oyunu izleyebilirsiniz.

parayı kötülemeye çalışmıyoruz. dürüst ve samimi bir bakışla, nakit paraya da bugün için ihtiyacımız olduğunu görüyoruz. bunun için listemizde para seçeneğini de ekledik.

amacımız ihtiyaçlarımıza kolay yolla ulaşmak değil. sadece yeni bir ekonomi modeli deneyimlemek. o yüzden gönlünüzden armağan vermek kopuyorsa, sizi bu armağan karşılığında mutlaka oyunu izlemeye davet ediyoruz.

her oyun için listede bir de "zaman" göreceksiniz. burada vereceğimiz linki izleyerek zaman kumbarası "zumbara" topluluğuna üye olabilecek ve 2 saat karşılığında oyunumuzu izleyebileceksiniz.

denediğimiz yöntem başarılı olabilir ya da olmayabilir. bizim için önemli noktalardan biri de, bizim başarımızdan bağımsız olarak bu deneyimin başkalarına da ilham ve umut olması, büyük resme katkıda bulunması. bu bağlamda listede bir de "kumbara" göreceksiniz. her ay için desteklemek istediğimiz topluluklardan oluşan bu listedeki linkler sizi bağış sayfalarına götürecek. bu yöntemle topluluklar arası bir dayanışma deneyimlemek istedik.

ne zaman ve nasıl?

ocak ayından itibaren her salı saat 20.30'da maya sahnesinde oynayacağız. listemiz her oyun için güncellenecek. liste, üstünde yazılı olan oyun günü için rezervasyon sağlayacak. yerler tükenirse bir sonraki oyun için liste yayına girecek. her çarşamba sabahı, bir sonraki salı için rezervasyon yapabileceğiniz taze liste yayınlanmış olacak. 

biletiks gibi tiyatro ile seyirci arasına giren kuruluşların sağladığı en önemli özelliklerden biri kolaylık. seyircimizle bağlantı kurmaktaki kolaylıktan vazgeçmek istemiyoruz. o yüzden en basit haliyle, o hafta oynayacak oyun için listedeki bir ihtiyaç kalemini tıklayıp gönder tuşuna basmanız yeterli olacak. her türlü soru için 7/24 ulaşılır olacağız. daha fazla bilgi için "armağan listesi nasıl çalışır?" yazımızı inceleyebilirsiniz.


gelin, hayalini kurduğumuz dünyayı bugün ve şimdi deneyimleyelim!

mail adresimiz: karakabare@gmail.com
telefon: 0543 792 39 40


5 comments:

  1. vuhh bayıldım!!
    böyle bir yöntemi sadece deniyor olmanız bile onu "başarılı" kılar, başarısızlık mümkün değil. olsa olsa bir süre başka bir yönteme geçiş yaparsınız.
    yolunuz açık olsun. ist'a geldiğimde oyunlarınızı mutlaka izlemek isterim.
    çokça sevgiler,
    emre

    ReplyDelete
    Replies
    1. ah! çok teşekkür ederiz, bunları duymak kalplerimize serin serin sular serpti. yolunuz düştüğünde bekliyor olacağız.
      sevgilerden demetler!
      kara kabare adına şirvan.

      Delete
  2. Çok heyecanlı, cesaretinize ve arkasındaki güzelim emeğe, kalbe kurban! :D
    Solmaya başlayan İstanbul sevgim böyle şeyleri gördükçe yeniden canlanıyor, teşekkür ederim. Umarım bir şekilde tekrar yollarımız kesişir. Aaa bir dakika (ben hep en son hatırlarım en mühim şeyi), biz şöyle bir şey yaptık, acaba ilginizi çeker mi?
    http://oyun.esyakutuphanesi.com/
    Daha oyun aşamasında (belki de hep öyle kalacak), bir bakın bakalım.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ah, ne güzel görülmek, anlaşıldığını ve yalnız olmadığını hissetmek! asıl biz teşekkür ederiz. eşya kütüphanesinden haberdardım, sizin linkinize de baktım. hatırlattığınız için de ayrıca mersi ^.^ ekipçe yalnız olmadığımızı bilmeye her şeyden çok ihtiyaç duyuyoruz.

      görüşebilmek dileğiyle,
      kucak dolusu sevgiler,
      kara kabare'den şirvan.

      Delete
  3. 10 numara on onnumara liste on numara

    ReplyDelete